“In mijn werk gaat het om mensen met gevoelens, behoeften en belangen” – Magiel Kragten

januari 2021

Denk je aan advocatuur, dan denk je wellicht aan spannende series als Suits en Zuidas. Snelle auto’s, strakke pakken en vooral veel rechtszaken. Advocaat Magiel Kragten moet dat beeld regelmatig bijstellen.

“Ik zit misschien eens per maand in de rechtbank; de meeste tijd probeer ik problemen te voorkomen of op te lossen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Ook associëren mensen advocatuur vaak met strafrecht. Dat is maar één van de vele rechtsgebieden. Mijn specialismen zijn arbeidsrecht en ambtenarenrecht. Mij op een feestje iets vragen over een strafrechtzaak is net zoiets als een cardioloog iets vragen over voetschimmel.”

De ouders van Magiel zijn gestart met het bedrijf, als juridisch adviesbureau. Zo kreeg hij de interesse voor juridische zaken met de paplepel ingegoten. “Bij ons thuis werd alles beargumenteerd. Ik had er toen al veel plezier in om situaties vanuit verschillende perspectieven te bekijken en me te verplaatsen in verschillende standpunten. Mijn gesprek met de decaan in 4VWO, over mijn toekomst, duurde niet lang. Het was duidelijk dat ik Rechten zou gaan studeren.”

Ook al bestaat Kragten Advocatuur al zo’n 30 jaar, Magiel weet dat zijn naamsbekendheid in en rondom Hoogeveen beperkt is. “Ik ben niet zozeer bezig met omzetgroei en doe niet aan acquisitie. Mijn primaire drijfveer is dat ik mensen wil helpen. Ik ben vooral jurist en advocaat, daarna pas ondernemer. Werkgevers en werknemers schakelen mijn hulp in bij alles wat te maken heeft met de arbeidsrelatie. Omdat ik specifiek daarin gespecialiseerd ben, kan ik echt de diepte in gaan. Mijn kracht ligt erin dat ik me goed kan verplaatsen in de positie die iemand heeft. Hoewel een klant soms verwacht dat ik meteen allemaal juridische regelgeving op tafel leg om zijn of haar rechtspositie te bepalen, wil ik eerst helder hebben hoe de klant zich bij de situatie voelt en wat hij of zij écht wil bereiken. Dat weet de klant vooraf zelf namelijk ook vaak niet.”

“Als het even kan wil je een rechtszaak voorkomen. Een juridische procedure levert zoveel tijd, stress en kosten op; het is vaak interessanter om goed uit te zoeken wat voor de klant haalbaar is, te onderhandelen met de andere partij en samen tot een oplossing te komen. Ik haal energie uit de inhoud van mijn werk, maar vooral ook uit de tevredenheid van de klant. Doordat ik ook de belangen van de tegenpartij goed kan overzien, probeer ik de ander altijd een stap voor te blijven. Daar waar mensen in andere beroepsgroepen vooral onpartijdig moeten zijn, moet ik als advocaat juist wél partijdig zijn. Ik ben er primair voor het belang van mijn klant.”

www.kragtenadvocatuur.nl

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten