| |

Sparen of lijfrente als (aanvulling) pensioen ondernemer

Stel, u werkt dag in dag uit keihard om uw bedrijf op te bouwen en te laten groeien. Het ondernemen gaat met ups en downs, maar al met al doet u het met veel plezier. U heeft uw ziel en zaligheid in uw bedrijf liggen. Als u wat ouder wordt, wilt u het verkopen. Met de opbrengst van uw bedrijf kunt u genieten van uw welverdiende pensioen. Toch?

Als uw bedrijf niets of weinig waard blijkt te zijn

Wat heeft u te besteden als u stopt met uw bedrijf? De verkoop van een bedrijf kán inderdaad een mooie inkomstenbron zijn voor het pensioen. Helaas komt het regelmatig voor dat een ondernemer voor zijn of haar oudedagsvoorziening alle pijlen heeft gericht op de inkomsten uit het bedrijf en dat vervolgens blijkt dat het bedrijf minder waard is dan verwacht, of dat het bedrijf moet worden opgeheven. Dit is een enorme teleurstelling en zorgt ervoor dat het pensioen er niet zo uitziet als vooraf verwacht.

Manieren van pensioen opbouwen als ondernemer

Ook al hebt u nog zoveel vertrouwen in uw bedrijf, houd er rekening mee dat de wereld verandert en de waarde van uw bedrijf kan tegenvallen tegen de tijd dat u met pensioen gaat. Spreiden is het sleutelwoord. Zorg dat u meerdere inkomstenbronnen hebt, zeker als u een relatief hoog risico loopt, zoals met een lijfrenteverzekering. U kunt bijvoorbeeld denken aan (een combinatie van) de volgende opties:

Lijfrenteverzekering als pensioen

Een lijfrenteverzekering is een populaire manier om vermogen op te bouwen, omdat u profiteert van belastingvoordelen. U kunt de betaalde premie namelijk aftrekken in box 1. De uitkeringen worden later belast in box 1, maar deze zijn dan vaak tegen het lage tarief, omdat u dan gepensioneerd bent.

De populariteit van lijfrenteverzekeringen is wel minder geworden sinds 2006, omdat er hogere kosten worden gerekend. Ook is het sindsdien niet meer mogelijk de lijfrente eerder te laten uitkeren als overbrugging tot het pensioen. Bovendien zijn er door de lage rentestanden tegenwoordig ook vaak tegenvallende rendementen.

Het vermogen uit de lijfrenteverzekering kunt u periodiek laten uitbetalen als u met pensioen gaat. Het kan eventueel eerder, echter bent u dan verplicht om levenslang de uitkeringen te ontvangen.  Een lijfrenteverzekering opbouwen voor een tijdelijke uitkering tot het pensioen, zoals dat tot 2006 mogelijk was, kan echter niet meer. Het eerder starten met uitkeren kan tot gevolg hebben dat de uitkeringen lager zijn dan u had gehoopt. Vanaf uw AOW-leeftijd kunt u ook kiezen voor een tijdelijke uitkering, maar deze moet wel minimaal 5 jaar duren en mag nooit hoger zijn dan € 22.443 (in 2021) per jaar. U kunt de uitkeringen laten starten tot uiterlijk uw AOW-leeftijd plus 5 jaar. 

Een nadeel van een lijfrenteverzekering is dat, als u overlijdt en er nog vermogen in het lijfrenteproduct zit, dit niet naar uw erfgenamen gaat, maar naar de verzekeraar. Dit kunt u afdekken met een contraverzekering; hierbij is het weer een afweging of u de investering van die aanvullende verzekering waard vindt.

Banksparen als pensioen

Een bankspaarproduct is een geblokkeerde bankrekening die bedoeld is om te sparen voor uw pensioen. Het saldo van deze bankrekening is dan ook niet belast in box 3. Verder zijn er veel overeenkomsten met de lijfrenteverzekering in fiscaal opzicht.

Als u een bankspaarproduct afsluit, kunt u een bedrag opbouwen tot maximaal 5 jaar na het jaar waarin u uw AOW-leeftijd bereikt. Ook hierbij geldt dat u uw inleg kunt aftrekken in box 1.

Op de einddatum wordt het opgebouwde bedrag omgezet naar een uitkeringsproduct, waarvan de uitkeringen ook belast zijn in box 1.

In tegenstelling tot een lijfrenteverzekering, gaat bij een bankspaarproduct het resterende vermogen wél door naar uw erfgenamen indien u overlijdt.

Sparen of beleggen via een BV

Het kan fiscaal interessant zijn te sparen of beleggen via een BV. De voor- en nadelen hiervan leest u in dit artikel.

Vastgoed aankopen als pensioen

U kunt ook overwegen te investeren in vastgoed als aanvulling op uw pensioen. Lees meer in dit artikel.

De ideale combinatie voor uw pensioen

Op welke manier kunt u in uw specifieke situatie het best pensioen opbouwen? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Wij denken graag met u mee!

Laura de Waard
Fiscaal jurist

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten