Standaard afbeelding
| | |

Jubelton wordt afgeschaft: wat u dit jaar nog kunt doen!

Als u in 2022 nog in actie komt, kunt u de huidige jubelton van € 106.671 nog spreiden over 2022 en 2023.

Wilt u uw kinderen of een derde een bedrag schenken in verband met de aankoop van een eigen woning, dan is deze schenking dit jaar nog onbelast tot een bedrag van € 106.671. Dit bedrag wordt ook wel de jubelton genoemd. De vrijstelling wordt in 2023 verminderd naar € 28.947 en vanaf 2024 wordt de jubelton geheel afgeschaft. U kunt alleen in 2022 dus nog volledig van de vrijstelling profiteren.

4 vragen en antwoorden over de jubelton op een rij

1. Aan wie mag ik schenken?

Voor het schenken van de jubelton is de onderlinge relatie van de schenker en ontvanger niet van belang. U mag dus schenken aan uw kind, kleinkind, maar ook aan de buurjongen. Zo lang het bedrag maar besteed wordt aan  de eigen woning van de ontvanger. De leeftijd van de ontvanger is wel van belang! Zo mag hij of zij niet jonger zijn dan 18 en niet ouder dan 40. Valt de ontvanger buiten deze leeftijdscategorie, maar heeft hij of zij een fiscale partner die binnen deze leeftijdgrens valt, dan zijn er alsnog mogelijkheden om de schenking te kunnen doen. Neem contact met ons op voor advies!

2. Wat moet ik dit jaar nog regelen?

Heeft de ontvanger nog geen woning of wordt er nog niet meteen een woning gekocht? Dit is geen probleem. De ontvanger mag het bedrag van de schenking tijdelijk apart zetten. Het geschonken bedrag moet binnen twee jaar, na het jaar van de schenking, worden gebruikt voor de eigen woning. De schenking moet wel gedaan zijn voor het einde van 2022 om nog te profiteren van het belastingvoordeel. U hoeft niet het volledige bedrag dit jaar nog over te maken. U kunt in 2022 een deel overmaken en de rest in 2023. Let op: de ontvanger of zijn/haar partner moet op elk moment van schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

3. Waar mag het geld voor gebruikt worden?

 De ontvanger moet het geld gebruiken voor zijn of haar eigen woning. Daarbij kunt u, onder andere, denken aan:

  • Het inbrengen van eigen geld bij de aankoop van een woning
  • Afkoop van erfpacht
  • Aflossing van de hypotheek
  • Verbouwing of verbetering van de woning

Neem contact met ons op bij vragen over het gebruik van de schenking.

4. Waar moet ik verder aan denken?

Hoewel de plannen nog door de Eerste Kamer moeten en dus nog niet definitief zijn, is het verstandig al wel een deel van de schenking doen voor 1 januari 2023 om er zeker van te zijn dat u nog gebruik kunt maken van de schenkingsvrijstelling. Als u dit jaar gebruik maakt van de schenking moet u uiterlijk in februari 2023 aangifte schenkbelasting doen. Doet u in 2023 een aanvullende schenking dan moet ook daarvan apart aangifte schenkbelasting worden gedaan.

Neem contact op met ons fiscale team voor advies en hulp. Zij kunnen u alles vertellen over de voorwaarden!

jubelton-afgeschaft

Dit bericht is meer dan zes maanden geleden gepubliceerd. Omdat wet- en regelgeving continu in beweging is, raden wij u aan met uw Mulderij & Partners adviseur te bespreken of de informatie in dit bericht actueel is en gevolgen heeft (of mogelijkheden biedt) voor uw situatie. Uw adviseur praat u graag bij over de laatste stand van zaken.

Vergelijkbare berichten